Sepet ( 0 )
Alışveriş sepetinizde hiçbir şey yok.
Ürün Kodu:MDX - 027
Hazır Salmonella Shigella Besiyeri, dışkı örneklerinden Salmonella ve Shigella türlerinin izolasyonu için kullanılan seçici ve diferansiyel bir besiyeridir. Aynı zaman da gıda örneklerini test etmek için de kullanılabilir.
Hazır MacConkey Agar, Enterobakterlerin dışkı, idrar, atık su ve gıdalardan seçici izolasyonu ve tanımlanması için kullanılır. Aynı zamanda enterik gram negatif bakteriler için de seçici ve diferansiyel bir besiyeridir.
Özellikler
Saklama Koşulları
Kullanım
MacConkey agar üzerinde üreyen bakteriler genellikle Gram negatif, aerobik veya fakültatif anaerob bakterilerdir. Bu bakteriler, laktoz fermentasyonuna göre iki gruba ayrılır:
Laktozu Fermente Eden Bakteriler: Laktozu fermente eden bakteriler, besiyerinde asit üretir ve bu asit ortamın pH’ını düşürür. Bu durum nötral kırmızının pembe-kırmızı renge dönüşmesine neden olur. Böylece laktoz pozitif bakteriler MacConkey agar üzerinde pembe veya kırmızı koloniler oluşturur. Bu gruba Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter cloacae gibi bakteriler dahildir. Bu bakterilerin kolonileri parlak ve belirgindir; bazen kabarık ve kaygan olabilirler.
Laktozu Fermente Etmeyen Bakteriler: Bu özelliğe sahip olan bakteriler, laktozu parçalayamazlar. Bu özellikleri dolayısıyla asit üretmezler ve ortamın pH’ında değişiklik olmaz. Bu nedenle kolonileri renksiz, soluk veya şeffaf görünür. Salmonella, Shigella, Proteus ve Pseudomonas gibi patojenik laktozu fermente etmeyen bakteriler grubuna dahil olur. Bu türler genellikle hastalık yapıcı özellik gösterir.
MacConkey agar, Gram pozitif bakterilerin büyümesini engellemesi nedeniyle, sadece Gram negatif bakterilerin seçilmesine olanak tanır. Bu özellik sayesinde karmaşık örneklerde bile hedef bakteri türlerinin izole edilmesi kolaylaşır.